27 Jan
27Jan

Amazonas' topp predator, jaguaren, er det tredje største kattedyret i verden. Urfolk har opp gjennom tidene beundret jaguaren med ærbødighet, og mange har gitt den en sentral plass i sitt kosmologiske verdensbilde. Det er heller ikke uvanlig at det å drepe jaguarer er tabu hos urfolk. De har heller lært seg å leve sammen med den. Nå truer en økende etterspørsel etter jaguarorganer i Asia dette fantastiske kattedyrets overlevelse.

Da jeg levde hos matses-folket ble jeg fasinert av hvor stor respekt de viste for jaguaren. Det var ikke en respekt i form av frykt, men en beundring over dyrets kraft og mystikk. De synes jaguaren er så vakker at de utsmykker seg for å likne den, med værhår av strå og tatoverte jaguartenner.

Jaguaren har det kraftigste bittet av alle kattedyr.

Jaguaren har en sentral plass i deres verdensbilde og de er påpasselige med å ikke fornærme jaguarånden. Tradisjonelt er det sett på som en alvorlig handling å drepe jaguarer, noe som kan føre til at åndene vil straffe dem.

Dette står i sterk kontrast til omverdenens behandling av dette ufattelig flotte dyret. Etter hvert som tilgangen på tigerorganer til særlig Kinas alternativindustri har blitt kraftig redusert på grunn av få tigere og strengt vern, har etterspørselen etter jaguarorganer til samme industri eksplodert. Den ulovlige jakten på Amazonas’ ikoniske katt har dermed økt kraftig.

Matses-kvinne, med jaguarens værhår og tenner. Pinnen i leppen symboliserer jaguarens bytte

Kjøp Med jaguarens kraft - en reise i det ukjente Amazonas, av Anders C. Krogh

En studie viser en økning på 200 ganger i konfiskerte jaguardeler i Sør-Amerika fra 2012 til 2018. Jakten på jaguarer er nå like intens som den var før all jakt på dyret ble forbudt på 70-tallet. Alt fra skinn, ben, tenner, kjever og kjønnsorganer selges på det svarte markedet for å fore den groteske etterspørselen i Asia.

Jaguarer selges også til kjæledyrindustrien. Jeg har selv blitt tilbudt en liten jaguarunge på et marked i Iquitos i Peru. En mann viste meg den under jakken sin. Den kan ikke har vært mer enn et par uker gammel, og moren må ha blitt drept. Han skulle ha 100 dollar. Det var hjerteskjærende å se. Jeg hadde mest lyst til å gi mannen en kraftsalve, men jeg nøyde meg med å anmelde ham. Det man aldri skal gjøre er å kjøpe ville dyr fri. Det bare fører til at enda flere dyr blir fanget og drept.

Noen jaguarer er helt sorte i pelsen

Jeg vil aldri glemme den ene gangen jeg har vært så heldig å stå ansikt til ansikt med en vill jaguar. Heldigvis var jeg sammen med to venner hos matses-folket, og de visste hvordan man skal oppføre seg i en slik situasjon for å unngå å bli drept eller måtte drepe den. Vi gikk oppover en liten svingete jungelelv da vi plutselig oppdaget en diger hannjaguar bare 5-10 meter foran oss. Mine venner tok tak i hånden min og sa at jeg ikke må løpe.

Jaguaren var tydelig frustrert over at vi bare stod der å så på den. Jeg var rolig utenpå, men inni meg kunne jeg kjenne et orkester av uro. Jaguaren bukket med hodet, gravde i sanden, og hoppet kort frem og tilbake. Det er først når man har et rovdyr på kanskje 120 kilo rett foran seg at man skjønner hvor stort det er. Plutselig gjorde katten et byks inn i skogen og forsvant, og jeg stod målløs tilbake med noen av de flotteste og mest intense øyeblikkene i mitt liv.

I tillegg til ulovlig jakt fører habitatødeleggelse til vanskelige levekår for jaguaren. Studier viser at en jaguar kan vandre mellom 60 og 80 kilometer om dagen på leting etter mat. Den er en nøkkelart, som holder andre dyrepopulasjoner i sjakk, slik at den økologiske balansen opprettholdes.

Regnskogfondet jobber blant annet for at urfolk skal få råderett over sine territorier i regnskogen. Urfolksterritoriene i Amazonas er noen av de best bevarte regnskogsområdene i verden, og hvor jaguaren fortsatt råder. På verdensbasis er den nær truet og med synkende populasjon.

Anders C. Krogh

Støtt Regnskogfondet

Kjøp Med jaguarens kraft her

Kommentarer
* E-postadressen vil ikke bli publisert på hjemmesiden.