05 Nov
05Nov
Denne rødfjes uakarien ble tatt hånd om av en gruppe matsesfolk etter at moren ble drept under jakt. Jeg var med på den jaktturen, og det var forferdelig å se hvor skrekkslagen den lille apeungen var da moren ble drept og matsesene tok den til seg. De ga den mat og drikke, sov med den om natten, og behandlet den som en del av familien. Etter hvert falt apen til ro, og knyttet seg sterkt til særlig en av kvinnene i landsbyen som ble apens fostermor

Noe av det vakreste jeg noen gang har vært vitne til er en matses-kvinne som ga brystmelk til en liten fortumlet edderkoppape som hadde mistet moren sin under samme omstendigheter. Dette er ikke uvanlig hos urfolk i Amazonas, og viser hvor liten barriere de setter mellom seg selv og naturomgivelsene.

Matsesene hadde flere andre kjæledyr. Det var mest aper, men jeg så også snutebjørn og enkelt små papegøyer. Noen blir hos dem resten av livet, andre forsvinner ut i skogen igjen når de vokser opp. Selv om matsesene vanligvis jaker og spiser aper, ville de aldri drept og spist en ape de selv har oppfostret.


Anders C. Krogh

Kjøp Med jaguarens kraft her!

Kommentarer
* E-postadressen vil ikke bli publisert på hjemmesiden.